Lotfi A. Zadeh

Lotfi A. Zadeh (4 Şubat 1921 – 6 Eylül 2017) Azerbaycanlı-Amerikalı matematikçi, bilgisayar bilimcisi, elektrik mühendisi, ve yapay zeka araştırmacısıdır. Zadeh, fuzzy logic (bulanık mantık) teorisinin kurucusu olarak kabul edilir.

Zadeh, 1921 yılında Azerbaycan’da doğdu. 1942 yılında, Tahran Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği diploması aldı. 1946 yılında, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) doktora derecesi aldı.

Zadeh, 1955 yılında, Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde (UC Berkeley) profesör olarak çalışmaya başladı. 1963 yılında, UC Berkeley’den ayrıldı ve Stanford Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1994 yılında, Stanford Üniversitesi’nden emekli oldu.

Zadeh, fuzzy logic teorisini 1965 yılında, “Fuzzy Sets” (Türkçe: Bulanık Kümeler) başlıklı makalesinde önerdi. Fuzzy logic teorisi, kesin olmayan bilgilerin ve belirsizliklerin temsili ve mantıksal işleme için kullanılan bir teoridir. Fuzzy logic teorisi, birçok alanda kullanılmaktadır, örneğin, kontrol sistemleri, otomasyon, ve karar destek sistemleri.

Zadeh, fuzzy logic teorisinin yanı sıra, adaptive networks (uyumlu ağlar), linguistic variables (dilsel değişkenler), ve computational intelligence (bilgisayarlı zeka) gibi diğer teoriler de geliştirmiştir.

Zadeh, 2017 yılında, Stanford, California’da öldü. Zadeh, yapay zeka alanındaki çalışmalarıyla tanınan ve birçok ödül kazanmış bir bilim adamıdır. Zadeh’in çalışmaları, insanlığın geleceğini şekillendirmeye devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir